Geschiedenis

1944 was het jaar van de bevrijding en dit moest natuurlijk gevierd worden. Om te feesten en te vieren is er een muziekmaatschappij nodig. Was dat de aanleiding tot de oprichting van onze muziekmaatschappij in Veldegem ?
Belangrijk is dit niet, wel belangrijk is dat toen, in 1945 een muziekmaatschappij in ons dorp werd opgericht. Vandaag de dag zou dit wellicht niet meer mogelijk zijn, maar dat ‘Kunst na Arbeid’ na al die jaren nog steeds springlevend is en misschien nooit beter presteerde, is zeker fenomenaal.

1945

Oprichting muziekmaatschappij ‘Eer en Plicht’.
Schoolhoofd Camiel Decuyper was de eerste dirigent, leidde de repetities en gaf muziekles in de klas.

1946

De muzikanten kregen een nieuwe vlag en hun eerste kepie in de kleuren rood en groen.
‘Eer en plicht’ beschikte over een mooie groep muzikanten, maar toch was er een schaduwzijde . De directie van Werkhuizen Claeys wou niet dat hun werknemers, naast de muziekvereniging van de fabriek, nog in een andere muziekvereniging speelden. Hier werd veel kritiek op geleverd en zo besliste de nieuwe directeur dat de muzikanten na hun uren mochten spelen waar ze wilden.

‘Eer en plicht’ op uitstap.

1956

Na onenigheden in het bestuur werd de harmonie ontbonden. Alle bezittingen werden opgeborgen op de zolder van pastoor Vandoorne.

1957

De koppen werden bij elkaar gestoken en de oud-muzikanten toonden zich bereid om opnieuw muziek te spelen. Er werd een nieuwe naam gekozen en zo had Veldegem op 20 januari 1957 terug een harmonie: ‘Kunst na Arbeid’!
Camiel Denys werd dirigent en gaf opleiding instrumenten, en meester Julien Verplancke gaf na de schooltijd notenleer. Op die manier werd ook aan de verderzetting van de harmonie gedacht.
Ieder lid kreeg een nieuwe kepie, en in eerste instantie konden de feestelijkheden in eigen gemeente weer opgeluisterd worden.

De eerste uitstap van ‘Kunst na Arbeid’ op het voetbalplein van FC Veldegem.

1963

Door het stijgend aantal optredens groeide het verlangen om zoals vele harmonieën in volledig uniform op straat te komen. Uiteindelijk was het spaarpotje groot genoeg en kocht ‘Kunst na Arbeid’ hun allereerste kostuums aan.

1967

Er werd gedacht aan het oprichten van een majorettekorps. Onder leiding van Serafien Martelez liepen vanaf september 7 fiere majorettes op kop.

1970

Onze harmonie bestaat 25 jaar! Er werd een groots muziekfestival georganiseerd met 8 deelnemende muziekkorpsen.

1973

Na groeiende problemen in verband met de kledij werd besloten om onze harmonie in een nieuw jasje te steken. Het werd een groene kepie met witte pluim, een groene jas en een beige broek.

Groepsfoto van onze harmonie in hun groene kostuums.

1979

Er werd voor de eerste keer een Lenteconcert gegeven. Met succes want tot op heden is dit nog steeds het hoogtepunt van ons muzikaal jaar.

1982

Na 25 jaar dienst deelde onze chef Camiel Denys mee dat hij het dirigeerstokje wou doorgeven. Er werd een groot feest gegeven en Eric Steelandt nam het stokje van hem over.

1984

Na 2 jaar diende Eric Steelandt zijn ontslag als dirigent in. Zo werd de piepjonge Geert Yde onze nieuwe dirigent.

1989

Er werd opnieuw een nieuw uniform aangekocht. Deze keer werd gekozen voor blauw, nog steeds het kleur van onze huidige uniformen.
Camiel Denys startte een muziekopleiding voor senioren. Met succes want zo hadden we er opnieuw 12 nieuwe muzikanten bij.

1990

Onze toenmalige ondervoorzitter Willy Maenhout volgde Willy Rotsaert op en werd onze nieuwe voorzitter.

1995

Grote festiviteiten want onze harmonie vierde zijn 50ste verjaardag. De eretitel ‘Koninklijk’ werd ons toegekend, en zo gingen we vanaf toen als ‘Koninklijke harmonie Kunst na Arbeid Veldegem’ door het leven.

Groepsfoto van de ‘Koninklijke Harmonie Kunst na Arbeid’ bij hun 50-jarig bestaan

1999-2001

Er werd opnieuw geïnvesteerd in nieuwe kledij. Onze majoretten kregen nieuwe paars-witte kleedjes. Daarenboven werd speciaal voor onze carnaval optredens een carnavaloutfit aangekocht. De trommelaars en muzikanten kregen een poncho en sombrero, de majoretten een zwart-roze kostuum.

2000

De repetities verhuisden van Den Artiest naar het toen recent geopende ’t Ridderhof.

2002

Enkele steunpilaren uit het bestuur vielen weg en zo kwamen Stefaan Pysson, Evy Rogiers en Matthias Saelens als jonge krachten het bestuur vervoegen.
Priester Luc De Graeve wordt onze nieuwe proost na het vertrek van pastoor Vanheule.
Onder impuls van Jos Vanbesien bracht het jeugdensemble van onze harmonie hun eerste Kerstconcert. Dit werd ondertussen een 2-jaarlijkse gewoonte, en de traditie wil dat dit concert ten voordele van een goed doel gehouden wordt.

2004

De Bosserij werd ons nieuwe repetitielokaal.
Na 20 jaar dirigeren besloot Geert Yde om een punt te zetten achter zijn taak als dirigent. Op 17 april 2004 dirigeerde Geert zijn laatste Lenteconcert en gaf tijdens het feestweekend het dirigeerstokje door aan de toenmalige onderdirigent Jos Vanbesien.
Joël Vervaele nam de taak van penningmeester over van Daniël Decock. Deze moest na meer dan 25 jaar wegens gezondheidsredenen zijn functie neerleggen.

2005

Joël Vervaele geeft na 35 jaar dienst het secretariaat door aan Stefaan Pysson.
De harmonie viert zijn diamanten jubileum en dit wordt op het Corneliusweekend uitbundig gevierd. Al 60 jaar brengen wij muziek in Veldegem!

2006

De majorettes bestaan 40 jaar. Dit werd gevierd tijdens de Corneliusfeesten met een receptie waarop alle majorettes die ooit lid waren uitgenodigd werden.
Onze muzikanten, trommelaars en majoretten schitterden in hun nieuwe carnavalkostuums.

2007

Onze majorettes kregen een nieuw kleedje.

2008

Ere-dirigent en ere-bestuurslid Camiel Denys schreef op 89-jarige leeftijd zijn levensverhaal neer. Jammer genoeg overleed hij kort daarna.
De majorettes kwamen op de VRT in het nieuwe programma ‘Kaatje en Kamiel’
De Nacht van Vlaanderen passeert voor de eerste keer door Veldegem. De harmonie was uiteraard van de partij.

2009

Er werd voor alle trommelaars, muzikanten en signaalgevers een regenjas met ons logo aangekocht.
Sandra Smessaert en Evy Rogiers stopten met de leiding van de majoretten. Ze waren respectievelijk meer dan 23 en 19 jaar lid van de majorettes, waarvan 18 en 7 jaar als leidster. Rieke Hessels nam hun taak over.

2011

Toenmalige voorzitter Willy Maenhout en penningmeester Joël Vervaele besluiten om op de respectabele leeftijd van 75 jaar hun functie binnen het dagelijkse bestuur stop te zetten. Willy was toen reeds 46 jaar actief in ons bestuur, waarvan 21 jaar als voorzitter. Joël was reeds 41 jaar actief als secretaris en/of penningmeester. Dit werd natuurlijk gevierd tijdens een grootse receptie en brunch. Geert Verhegge werd onze nieuwe voorzitter en Maryke Van Eenoo werd onze nieuwe penningmeester.

2012

De harmonie brengt zijn 25ste Lenteconcert en dit moest iets speciaals worden. In een regie Van Ignace Goethals presenteerden we op 21 april ‘EEN NIEUWE ADÆM’, een schouwpel van klank, beeld, woord, zang, licht, dans en heel veel harmonie.
Onze harmonie verbroedert zich met de Koninklijke Fanfare Sint-Pieters-Herleving uit Sint-Pieters-Kapelle. Deze verbroedering kwam tot stand door onze dirigent Jos Vanbesien en hun voorzitter Mark Janquart. Op Corneliuszondag komen ze voor de eerste keer naar Veldegem en treden we samen op.

2013

De publieke opkomst voor ons Lenteconcert werd steeds groter, en daarom speelden we ons concert voor de eerste keer in De Bosserij ipv ’t Lokaal.
Een optreden in Zonnehart Aartrijke was door de aanwezige kinderen zeer gewaardeerd, en voor ons een verrijking van onze horizon.
Bij de opleiding van de majoretten zet Rieke Hessels een stap opzij en Shauny Borra en Sayra Fraeyman treden meer op de voorgrond.

2014

Tijdens ons Ceciliafeest werd Omer Smessaert in de bloemetjes gezet : 20 jaar gaf hij met veel geduld les aan onze jonge trommelaars. Matthias Saelens neemt de fakkel van hem over.
De verbroedering met SPH werd dit jaar dubbel in de verf gezet : op 26 december spelen we samen een Kerstconcert in Sint-Pieters-Kapelle, en op 28 december sloten we het jaar samen af met een Kerstconcert in een bomvolle kerk van Veldegem.

2015

Matthias startte op maandagavond een trommelopleiding voor volwassenen. 8 nieuwe trommelaars schreven zich in en beleefden op het Ceciliafeest hun vuurdoop. Door het fors stijgend aantal trommelaars werd beslist om nieuw slagwerk aan te kopen.
Onze harmonie vierde zijn 70ste verjaardag, en dit werd met een receptie op Corneliuszondag gevierd.
Om jonge muzikanten aan te trekken organiseerde onze jeugverantwoordelijke Jason ‘Music 4 Kids’. Het was en schot in de roos waarbij alle kinderen van De Steen kennis maakten met muziek. Na de voorstelling mochten alle kinderen even oefenen met een muziekinstrument, trommelstokken of een majorettestick.

2016

De Corneliusfeesten stonden in het teken van 50-jarig bestaan van onze majorettes. Ze brachten een spetterende dansshow en oude kledij en foto’s van door de jaren heen werden van onder het stof gehaald en tentoongesteld.
Tijdens de Corneliusfeesten was onze harmonie van de partij op de allereerste editie van ‘Radio Corneel’.
Ons Kerstconcert brachten we samen met De Kleine Zingerij, met als goed doel de jeugdwerking van rolstoelbasketbal Zedelgem.

2017

Tijdens de dansshow van onze majorettes op Cornelius vierden we Sayra Fraeyman, die als leidster van de majorettes opgevolgd werd door Britt Vanbesien.
Ons optreden op Iedereen Klassiek te Brugge was voor iedereen een unieke ervaring : met majorettes, tromgeroffel en een mooie groep blaasinstrumenten marcheerden we door de straten van Brugge naar De Grote Markt en maakten we deel uit van ‘de muzikale verovering van Brugge’. Op De Grote Markt brachten de 5 harmonieën een grandioos slotakkoord, versterkt door de mokerslagen van de beiaardier in de Halletorren.

2018

Het programma van de Corneliusfeesten werd grondig gewijzigd : op vrijdagavond neemt de jeugd het over met hun rockavond. De venditie krijgt een nieuwe layout, en de majorettes geven hun dansshow voortaan op zondagnamiddag.
In een bomvolle kerk brachten we ons Kerstconcert, waarbij de zang verzorgd werd door C A P P A E R T, de zingende zussen Annelies en Sarah Cappaert uit Zedelgem. Het goede doel was blindenzorg ‘Licht en Liefde’ uit Varsenare.

2019

Door het groeiende aantal jonge majorettes en trommelaars werd de voorbije 2 jaar zwaar geïnvesteerd in extra kledij. We kochten nieuwe kleedjes, dassen, nieuwe stof en vonden een nieuwe kleermaker voor onze kostuums.
Het Celebration Team werd geboren : een groep enthousiaste leden die voor animo zorgen tijdens onze concerten, onze nieuwjaarsreceptie organiseren, en onze jeugdwerking verzorgen.
De voorbereidingen voor ons 75 jarig bestaan werden gestart : op ons Ceciliafeest werden voor de kerk prachtige groepsfoto’s gemaakt met 27 majorettes, 25 trommelaars, 32 muzikanten, onze vlaggendrager en 4 signaalgevers.

Groepsfoto van onze harmonie ter gelegenheid van hun 75-jarig bestaan

2020

Onze harmonie bestond 75 jaar, en dit zou het hele jaar door gevierd worden!
Op 12 januari werd ons jubileumjaar met ons allereerste Nieuwjaarsconcert feestelijk in gang getrokken. Voor een bomvolle zaal brachten we als apotheose het concertstuk “Field of Diamonds”, dat we speciaal voor ons 75 jarig jubileum hebben laten componeren door Peter Leroy, die op ons concert aanwezig was om het stuk te dirigeren.
Hiernaast kreeg onze harmonie een nieuw logo, en werd onze website in een volledig nieuw en modern jasje gestopt.
Maar toen was er corona, die de rest van onze feestplannen in de war stuurde … geen jubileumconcert, geen verjaardagsreceptie, en geen muziekweekend naar het Duitse Reil.

2021

De plannen om onze 75+1ste verjaardag te mogen vieren bleven borrelen, maar corona hield ons nog lang in zijn greep. Gelukkig was het op 11 november tussen 2 coronagolven door eindelijk zover. Ons Lenteconcert werd omgedoopt tot een jubileumconcert ‘KNA & BSP on stage’ : de harmonie samen op het podium met rockband ‘Bruges Swan Patrol’. En aansluitend kon iedereen onze verjaardag met ons mee vieren op een grootse receptie, opgeluisterd door de rock-covers van Bruges Swan Patrol!

Laat ons dit hoofdstuk afsluiten met de wens dat onze Koninkijke Harmonie Kunst na Arbeid nog vele jaren het beste van zichzelf zou mogen geven, en dat we nog lang zouden mogen groeien en bloeien in ons Veldegem.